Yükleme Körüğü

Yükleme Körüğü
21.11.2022
148

Yükleme körüğü depo, sevkiyat alanı, AVM mal kabul alanları gibi yerlerde malların depoya indirilmesi esnasında araç ve yükleme noktasındaki bağlantıyı sağlamaktadır. İşlevsel ve pratik kullanıma sahip olan bu sistemler sorunsuz şekilde yükleme ve boşaltma yapmak için kullanılır. Özellikle kapalı sisteme sahip olmaları sayesinde yağışlı havalarda da üstünlük sunar. Nakledilen ürünlerin kolay şekilde indirilmesini sağladıkları gibi personelin de hızlı şekilde yükleri çekmesine yardımcı olmaktadır. Böylece enerji ve zaman tasarrufu sağlanır.

Yükleme Körüğü Nedir?

Yükleme körüğü ya da diğer bilinen adıyla izotermik körük indirme ve bindirme yapılan alanı dış etkilerden koruyarak ısı kayıplarının önlenmesini, sevkiyatın daha güvenli şekilde yapılmasını sağlar. Aynı zamanda aracın nakliye yapılacak alana da sorunsuz şekilde manevra yapmasını sağlamaktadır. Ayrıca ürünlerin sevki konusunda gizlilik de sağlayarak bu duruma önem veren firmaların ihtiyacını karşılar.

Bir depoya yanaşan kamyon arasında oluşan açıklıklar özellikle yağmur ve rüzgar gibi hava şartlarından olumsuz etkilenirler. Bu sistemin en büyük avantajı hava koşullarına karşı ürünlerin zarar görmesini engellemektir. Aynı zamanda da personelin de hava şartlarından etkilenmeden çalışmasını sağlamaktır. Yükleme körükleri araç ile depo arasındaki açıklığı gidererek tam kapalılık sağlar.

Pratik ve işlevsel yapıdaki bu ürünler kolay şekilde cepheyle sabitlenmektedir. Sistemin en büyük özellikleri arasında masraf ve zamandan tasarruf sağlaması gelmektedir. Körükteki esnek yapıda olan kauçuk yanaklar ve makas sistemiyle ürün yükleme ve boşaltma hazırlı en kısa sürede tamamlanmaktadır.

Yükleme Körüğü

Yükleme Körüğü Neden Kullanılır?

Yükleme körüğü kullanımı depolarda yükleme ve boşaltma işlemlerinde alanın hava şartlarına karşı korunması içindir. Yükleme esnasında oluşacak ısı kayıpları bu şekilde önlenir. Özellikle çok soğuk mevsimlerde personel de bu sayede daha sorunsuz ve konforlu bir şekilde çalışır. Kauçuk bazlı maddeden üretilen bu körükler malzeme yapısı sayesinde uzun ömürlü kullanım olanağı sağlar. Ayrıca dış etmenlere karşı da mukavemeti yüksektir.

Sağladığı kullanım avantajları ile birlikte pek çok yerde kullanım olanağına sahip olan bu körükler başta soğuk hava depoları olmak üzere lojistik depolarda ve farklı yapıdaki depolarda kullanılabilmektedir. Ürün stok alanları ve yükleme ile çalışma alanlarında dış ortamla ilişiği keserek boşaltma ve yüklemenin sorunsuz şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Yükleme körüğü esnek kauçuk yanaklar ve makas sistemine sahip olması sayesinde yükleme ve boşaltma işlemlerinin de hız kazanmasına yardımcı olur. Bu kapsamda sıcaklık ve nem oranının hassas olduğu sebze meyve depoları, kırmızı ve beyaz et depoları, ilaç depoları, kimyasal madde depoları gibi yerler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılmaktadır.

Sadece hassas ısı değerlerinin korunması gereken yerlerde değil, depo ve araç arasında görüntü oluşmasını istemeyen, personeli soğuk hava şartlarına karşı korumak isteyen alanlarda da kullanılmaktadır.

Yükleme Körüğü Çeşitleri Neler?

Yükleme körüğü çeşitleri kullanım tercihine göre değişmektedir. Temel olarak iki tür körük sistemi bulunur. Bunlardan ilki mekanik körük olarak adlandırılır. Mekanik körükler esnek yapıdadır ve tüm ölçülerdeki araçlar için kullanılmaktadır.

Başka bir deyişle aracın boyutu fark etmeksizin herhangi bir ölçü belirlemeye gerek kalmadan her araç rahatlıkla mekanik körüğü kullanarak mal yükleme veya boşaltma yapabilir. Rampaya yaklaşan araç merkezden çıkarak korunak yapıdaki iskeleye çarparsa bu durumda da körük sisteminin içinde bulunan yaylar hareketi takip ederek zarar oluşmasını engeller.

Bu da özellikle araçların manevraları esnasında sistemin zarar görmesini engelleyecektir. Esneklik, yüksek aşınma ve kopma dayanımı sunması ve dayanıklılığı ile birlikte mekanik körükler popüler olarak tercih edilmektedir.

Diğer bir yükleme körüğü çeşidi olan şişme körük ise özellikle donmuş gıda sektöründeki firmaların depolarında tercih edilir. Donmuş gıda ürünlerinin donuk hali hiçbir şekilde bozulmamalıdır. Çünkü bu ürünler yapıları gereğince bir kez çözünmeye başlayınca uzun süreli muhafaza durumu ortadan kalkar ve raf ömürleri kısalır.

Bu bakımdan da depodan nakliye esnasında da ürünlerin ısı kaybına uğramaması gerekir. Özellikle yaz mevsiminin çok sıcak geçtiği bölgelerde anlık bir ısı değişimi bile ürünlerin çözünmesini sağlayabilir. Bu ise yükleme veya boşaltma sırasında ürünlerin raf ömrünü kısalttığı için maddi kayba neden olacaktır.

Şişme körükler ise sıcaklık kontrolünün önemli olduğu alanlarda yükleme ve boşaltma işlemi esnasında oluşacak ısı kayıplarına yönelik koruma sunar. Diğer körük sisteminden farklı olarak bu sistemde aracın körüğü itmesi gerekmemektedir. Bu tarz körüklerde, körük aracın etrafında şişer ve tam olarak araç ile kapanma yaşar. Tüm araçların ölçülerine uygun olması sayesinde farklı araçlarda rahatlıkla kullanılabilir.

Mekanik Körük Avantajları Neler?

Mekanik körük avantajları sayesinde sık tercih edilen körük çeşidi olarak öne çıkıyor. Bu körükler kamyon ya da tırın bina arasındaki boşluğu en aza indirger. Bu sayede kaza veya olası zararların da önüne geçilir. Aynı zamanda da havadaki zararlı maddelerin içeriye girmesine de engeller olabilir ve haşerelerin de alana girmesini engeller.

Hava şartlarına karşı da koruma sağlayarak yağışlı havalarda da sevkiyatın yapılmasını mümkün kılar. Bu bakımdan enerji sarfiyatını azaltmakta, zaman açısından da sevkiyat tarihi gibi sorunların önüne geçmektedir. Ayrıca araç ile depo arasındaki izinsiz girişleri de engellemektedir.

Farklı ölçülerde bulunabildiği gibi genel olarak mekanik körük ölçüleri 3000 – 4000 mm arasında değişiyor. Dış yapısı polyester PVC perdeden yapılır ve böylece leke tutma gibi durumlara karşı da dayanıklılık sunar.

Sabit ya da hareketli zemine rahat şekilde bağlantı ve montajının sunulduğu bu sistemler, böylece araçların herhangi bir baskı ya da sıkıştırma durumunda esnek ve yaylı katlanma sistemleri ile tam uyum sağlamaktadır. Sistemdeki kalkan plakalar sabitlik ve sağlamlık açısından da kullanıcı taleplerine göre yeniden ayarlanabilir yapıdadır. Branda kalınlığı da yine kullanıcı tercihine göre belirlenebilmektedir.

Şişme Körük Avantajları Neler?

Yükleme körükleri kullanıldıkları alanlarda önemli kolaylıklar sunar. Şişme körükler de izolasyonu en iyi şekilde sağlamak amacıyla tercih edilir. Şişebilen yan ve üst yastıklar yükleme aralığını neredeyse hava geçirmez hale getirir. Haliyle bu tip ayrıca soğutma gerektiren alanlar için uygundur.

Tam izolasyon sağlandığı için gözle görülmeyecek kadar küçük olan haşerelerin de içeriye sızması engellenir. Özellikle haşerelerin engellenmesi gıda veya bitki sevki gibi durumlarda büyük önem taşır. Önemli derecede enerji tasarrufu sunan bu sistem ayrıca tam kapanma yaptığı için de depoya yönelik izinsiz girişleri ve gözetlemeleri tam anlamıyla engelleri.

Bu körük çeşidinde de sabit ya da hareketli zemine yönelik bağlantı ve montaj olanağı bulunur. Aracın baskı veya sıkıştırmasına esnek ve yaylı yapısı ile tam olarak karşılık verir. Sistemde kullanıma ya da zamana bağlı olarak kalkan plakalar ise sabitlik ve sağlamlık açısından tekrar ayarlanabilmektedir. Kullanılan branda da yine kullanıcının talebine göre kalınlık olarak dizayn edilebilmektedir.

Yükleme körüğü kullanımı ürün yükleme ve boşaltma yapılan alanlar için son derece önemlidir. Neredeyse bakım gerektirmeyen yapıya sahip olan bu körükler doğru kullanım ile birlikte uzun ömürlü kullanım için uygundur. İşletmelerin ihtiyaçlarına doğru çözümler sunan yükleme körükleri aynı zamanda ekonomiktir.

Diğer otomatik kapı ürünleri için anasayfaya dönebilirsiniz.