Yükleme Rampası

Yükleme Rampası
21.11.2022
161

Yükleme rampası iş yükünün fazla olduğu ve ağır yüklerin kaldırılması ya da indirilmesi gereken yerlerde kullanılmaktadır. Sistem özellikle mağaza veya fabrika gibi yerlerde doğrudan kamyondan indirme ve bindirme yapılması açısından avantajlıdır. Farklı boyutlarda ve özelliklerde bulunan yükleme rampası çeşitleri iş yükünün hafifletilmesi amacıyla önemli görevler yüklenir.

Yükleme Rampası

Yükleme Rampası Neden Kullanılır?

Yükleme rampası kullanımı fazlaca bulunan ve ağır olan yüklerin; kolilerin, paletlerin ve benzeri yüklerin yüksek bölgelere kaldırılması veya indirilmesi için kullanılmaktadır. Kamyon hizasına getirilebildiği için özellikle kamyon ile yük indirme ve bindirme yapılan yerler için avantajlı sonuçlar sunarlar. Farklı boyut ve türlerde bulundukları için türlere göre yük kaldırma kapasiteleri de değişmektedir.

Özellikle sağladıkları en büyük yarar hızlı şekilde yüklerin kamyona veya tıra yüklenmesidir. Normal koşullarda insan gücünün zorlanacağı ve zaman kaybı yaşanmasına yol açacak durumlarda yükleme rampaları fonksiyonel yapıları ile birlikte önemli bir görevi üstlenirler.

Yükleme Rampası Nasıl Kullanılır?

Yükleme rampası kullanımı pratik ve kolaydır. Yenilikçi ve modern yapıda olan bu sistemler elektronik olması sayesinde istenen ayar seviyesine otomatik olarak getirilir. Yüklenmiş yüklerin kaldırılması da bu sayede otomatik şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda da belirli yüksekliğin eğilimli hale getirilmesi amacıyla da kullanılabilirler. Bu eğim ile palet, forklift veya çeşitli araçlar istenen seviyeden geçiş yapabilir.

Yükleme rampaları özellikleri itibariyle giriş ve çıkış yapılan yerlerde işlevsel özellikler sunar. Standart olarak kabul edilen yükleme rampası iki kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlardan ilki ana platform, diğeri ise liptir. Ana platform ölçüleri standart halde 200 x 250 cm şeklindedir. Ancak depo yüksekliği, araç genişliği veya alan darlığı gibi etmenlere göre farklı ebatlarda bulunabilir. Alışılmışın dışında araç ve depo yükseklikleri için ise özel üretim yapılan rampalar tercih edilir.

Rampa ise istenen eğimin ve yüksekliğin sağlandığı sistemdir. Bu kısmın elemanları ise hidrolik pompa, valfler ve platformun hareket etmesini sağlayan pistonlardan oluşur. Bu pistonlar büyük ve küçük olarak iki şekildedir. Büyük piston güçlü yapısı ile ana platformu, küçük piston ise lip kısmını hareket ettirmektedir.

Valfler ise pistonların ne şekilde hareket edeceğini kontrol eder. Basit ama etkili bir sistem olan yükleme rampaları kullanıcı tarafından ise tuşlar ile kontrol edilir. Tek tuşla rampanın tüm özelliklerini kontrol etmek olanaklıdır. Hidrolik ünite ise tamamıyla rampa pozisyonun değiştirilmesi için kullanılır. Kendi ağırlığı dışında olan yükleri kaldırmak için ise kullanılmamaktadır.

Yükleme Rampasının Sunduğu Avantajlar

Yükleme rampası sunduğu avantajlar ile birlikte önemli kolaylıklar sunar. Özellikle depo, imalathane, fabrika, market, mağaza gibi yerler için yoğun ürün giriş ve çıkışı yapılır. Normal koşullarda bu ürünlerin kamyon veya tıra yüklenmesi ya da indirilmesi çok fazla insan gücü ve zaman gerektirir.

Fakat rampa sayesinde çok pratik ve hızlı şekilde kamyon – tır hizasına eğim verildiği için yüklerin indirilmesinde ve bindirilmesinde sorunlar ortadan kalkar. Standart olan bir yükleme rampası için statik taşıma kapasitesi 6 ton, dinamik yük kapasitesi ise 9 ton olarak belirlenmiştir.

Bunun üstünde yüklerin olduğu durumlarda ise özel rampalar beklentilere yanıt verir ve böylece her türden ağırlığa karşı kullanılabilecek rampaları kullanmak mümkün hale gelir.

Yükleme rampa modelleri her durumda çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Özellikle iş yaşamında olası aksamalar genel iş programının aksamasına yol açacağı için rampalar da bu türden sorunlar yaşanmaması için kolaylık sağlarlar. Belirtilen yük ağırlığına tamamen karşılık veren sistemlerin rutin bakımlarının yapılması halinde uzun ömürlü kullanımı mümkündür.

Hava koşullarından da etkilenmeyen yapıda olan rampalar böylece kötü hava koşullarında da kullanılabilir. Elektrik kesintisi yaşanması halinde ise rampanın istemsiz şekilde inmesini ve kazalara yol açmasını engellemek adına ise yağ akışının engellendiği emniyet valfi bulunur. Böylece tamamen güvenli şekilde yükleme rampası kullanılmaktadır.

Yükleme ve boşaltma çalışmalarında genel olarak transpalet, forklift veya elektrikli transpalet gibi tekerlekli yapıda olan taşıma araçları kullanılır. Yükleme rampası yüzeyi bu araçların rahat hareket edecekleri yapıya sahiptir. Aynı zamanda kayma gibi durumların da önüne geçilmesi için yüzey tırtıklı desene sahiptir.

Söz konusu araçlarla yükleme ve boşaltma yapılırken depo yüksekliği ve araç yüksekliği arasındaki farktan kaynaklı olarak eğitim meydana gelir. Bu eğim ise her araç için kendi kataloglarında belirtilmektedir. Yine de genel olarak forklift için yüzde 16, elektrikli transpalet için yüzde 5 eğim verilir.

Bu eğim değerleri ile araç yükseklikleri göz önüne alınırsa yükleme rampası eğim yüksekliği de 110 – 130 cm arasındadır. Söz konusu standart değer için 30 cm eksi veya artı ekleme yapılabilir. Eğimin kolay şekilde ayarlanmasını sağlayan rampadaki çizgi göstergeler ise herkesin doğru eğim aralığını kolayca ayarlayabilmesini sağlamaktadır.

Yükleme Rampası Çeşitleri Neler?

Yükleme rampası çeşitleri özelliklerine ve kullanım alanlarına göre belirlenmektedir. Farklı iş ve faaliyet alanlarında yoğun şekilde ürün sevkiyatlarının yapıldığı noktalarda kullanılan bu sistemler araç ve depo arasında ürün transferinin sorunsuz şekilde yapılması için gerekli işlevi yerine getirirler. Bileşenler bakımından hidrolik pompa ve pistonlar aracılığıyla çalışma yapısına sahiptirler. Verimlilik ve iş kolu açısından ise farklı modeller bulunmaktadır.

Mini rampa olarak bilinen sistem ayrı bir rampanın kurulumunun olanaklı olmadığı durumlarda yükleme ve indirme işleminin pratik şekilde sağlanması için seyyar olarak bulunabilen rampa sistemidir. Bu rampalar özellikle seyyar yapıda olduklarından istenilen alanlarda rahatlıkla kullanılabilirler.

Menteşe dilli rampa ise doğrudan beton içine gömülen ve istenilen yükseklikte hareket aralığına sahip olan, beton içine gömüldüğü için de ekstra yer kaplamayan özelliğe sahiptir. Bu rampanın en büyük özelliği kapalı halde betonun içine gömülü olduğu için normal zemin olarak da kullanılabilir. Dar alanlar veya pratik kullanım tercih eden yerler için ideal özellikler taşır.

Son olarak ise teleskopik rampa modeli de dil kısmının daha uzun olduğu modelleri tanımlar. Standart rampanın eğim ya da uzunluğunun beklentileri karşılamadığı hallerde bu modelin dil kısmının uzun olması ve aynı şekilde beton içine de gömülü olması sayesinde işlevsel özellikler sunar.

Otomatik kapı motoru iş tanımına ve alanına göre yükleme rampası modelleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Yükleme Rampası Kullanırken Dikkat Edilecekler

Yükleme rampası kullanırken güvenlik ve iş verimliliği açısından belirli noktalara dikkat edilmelidir. Öncelikle rampa yük öncesinde sabit hale getirilmelidir. Başka bir deyişle üzerinde yük veya araç varken eğim için hareket ettirilmemelidir. Bu şekilde davranmak yüklerin düşme vb. göstererek hasar görmesine yol açabilir veya rampanın valfinde sorun yaratabilir.

Doğru kullanım eğimin rampa boşken ayarlanması ve buna bağlı olarak sabitlenmesidir. Diğer bir dikkat edilecek nokta ise rampanın hiçbir koşulda üzerinde insan varken hareket ettirilmemesidir. Bu da yine istenmeyen kazaları önlemek açısından önemlidir.

Yükleme rampası bakımı da düzenli ve aksatılmadan yapılmalıdır. Özellikle valf ve piston kısımlarında meydana gelebilecek sorunlar sistemin çalışmasını engelleyebilir, bu durum da işlerin aksamasına yol açabilir. Bu yüzden rutin bakımlarının düzenli ve eksiksiz olarak yapılmasına dikkat edilmelidir.