
Turnike geçiş sistemi yaya geçiş kontrol sistemine ait bir üretimdir. Bir turnike sistemi, turnikeler, turnike okuyucuları, turnike yazılımı ve turnike kartlarından oluşur. Turnike sistemleri, insanların alan girişlerine girişini kısıtlamak için kullanılmaktadır.
Turnikelerde yaya geçişini engellemek için mekanik ve elektronik sistemler kullanılmaktadır. Turnikenin geçişi engelleyen mekanik kısmı alüminyum veya paslanmaz çelik borudan imal edilen koldur. Turnike kolu, turnike mekanizmasına bağlıdır.
Yoldan geçen biri turnike kolunu hareket ettirmek istediğinde turnike kolu bu hareketi turnike mekanizmasına iletir. Turnike mekanizması bu hareketi elektromekanik bileşenlere aktarır. Turnike, yayaların geçmek istedikleri yönde geçişine izin verecek şekilde programlanmışsa, turnike elektromekanik bileşenleri etkinleştirerek yayaların geçişine izin verir.
Diğer geçiş kontrol sistemlerine ihtiyacınız varsa ilgili linklere tıklayarak bilgi sayfalarına gidebilirsiniz; kollu bariyer, plaka tanıma sistemleri, road bloker farklı çözümler arıyorsanız iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Turnike kolu döndükçe turnike mekanizmasına bağlı olan mekanik ve elektronik sensörler dönüş yönünü ve turnikeyi turnike kontrol panosuna iletir. Turnike kontrol kartı, bu bilgileri sesli ve ışıklı bildirimler oluşturmak için kullanır.
Turnike sistemi, kartlı geçiş sistemi olarak da adlandırılmaktadır. Kartlı geçiş sistemi ilk olarak personel katılımını takip etmek için geliştirilmiştir ancak günümüzde güvenlik amacıyla da kullanılmaktadır.
Bu sistemlerin kullanımı, özellikle çok sayıda çalışanın olduğu fabrikalarda, tramvay ve metrolarda, çalışanların giriş çıkışlarının kontrol edilmesini mümkün kılmakta, çok sayıda kişinin girdiği belirli alanlara kayıt ve izin verme amacıyla kullanılır.
Okullar, hastaneler ve oteller güvenlik ve veri toplama amacıyla kartlı geçiş sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemlerin kullanımı her geçen gün daha yaygın hale gelmektedir.

Turnike ya da Kartlı Geçiş Sistemi Nedir?
Turnike nedir sorusuna yalnızca kart ile geçişi mümkün hale getiren sistemler olduğu yönünde yanıt verilebilir. Bu sistemler, geçerli bir kart ve kart okuyucusu olan herkesin herhangi bir alana girmesine, ayrıca kayıt ve kontrol işlevlerini yerine getirmesine olanak tanır.
Kartlı geçiş sistemi kısaca bir kişiye verdiğiniz bir karttır ve o kartı okutarak kişinin/çalışanın/misafir/araç giriş/çıkış saatlerini ve buna karşılık gelen kapı açma/kapama işlemlerini sağlayan/engelleyen/izin veren bir okuma sistemidir.
Günümüzde iş merkezlerinde, ofislerde, apartman ve daire girişlerinde, fabrikalarda, bu fabrikaların özel alanlarında, depolarda, hastanelerde, okullarda, yurtlarda, asansörlerde, otoparklarda ve hatta toplu taşıma araçlarında turnike kullanıldığı görülebilir.
İşyerinde kullanılan turnikeler, personel giriş ve çıkış saatlerini analiz etmekte ve personel takibini sağlamaktadır. Kartlı sisteme sahip çalışanlar ise sadece işyerlerinin izin verdiği alanlara girebilmektedir. Bu kartlar, örneğin güvenlik kameralarının bulunduğu alanlara yalnızca yetkili kişilerin girmesini ve kimsenin ayrılmamasını sağlar.
Otel, hastane gibi alanlarda kullanılan turnikeler, kimlerin gelip ne kadar kaldıklarını kayıt altına almak konusunda fayda sağlamaktadır. Apartman girişinde ve asansörde kartlı geçiş sisteminin kullanılması sadece bina sakinlerinin asansöre girip kullanmalarına yöneliktir.
Bu sistemlerin faydalarından biri de asansörü kullanırken kişinin bulunduğu evin sadece katına kadar çıkabilmesidir. Okullar ve kolejler de turnike sistemi sayesinde sadece kayıtlı öğrenci ve öğretmenlerin kampüse girişine izin vermektedir.
Otoparkta kartlı geçiş sisteminin kullanılması, kayıtlı araçların giriş çıkışlarının sağlanmasına yardımcı olur. Turnike sistemleri kısıtlı ve kontrollü geçişin istendiği her yerde giriş çıkışları kontrol etmek için kullanılabilir. Turnikeler tesise giren ziyaretçileri takip etmek ve yetkisiz girişleri engellemek içinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Meydanlarda, otellerde, mağazalarda, stadyumlarda, sinema girişlerinde, spor salonlarında veya takip gerektiren her yerde kullanılabilir. Turnike sistemleri kullanım alanlarına ve amaçlarına göre farklılık göstermektedir.

Vip Turnike Sistemleri
Vip turnike sistemleri el ile açılır ve kapanır. Motorlu ve motorsuz olarak ikiye ayrılan bu sistem parmak izi, para veya jeton ile çalışabilir. Bu turnike sistemine buton bağlanması uzaktan kontrol edebilmeyi mümkün hale getirir.
Kullanımının ve kurulumunun oldukça kolay olması sıklıkla tercih edilmesini sağlar. Turnike modelleri arasında bulunan vip turnike sistemleri paslanmaz çelikten üretilmektedir. Talebe bağlı olarak bu sistemin üzerine özel işaretler yerleştirilebilir. Bu sistem sayesinde personel ve öğrenci takibi kolaylıkla yapılabilir, giriş çıkışlar kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
Vip turnike sistemleri metrolarda, iş yerlerinin giriş ve çıkışlarında, havaalanlarında ve yemekhanelerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Boy Turnike Sistemleri
Turnike çeşitleri arasında bulunan boy turnike sistemleri 180 derece açı ile dönebilme özelliğine sahiptir. Kaliteli ve paslanmaz malzemeden üretilmiş 4 kola sahip boy turnikeleri, estetik bir görüntüye sahiptir.
Buton takılarak uzaktan kontrol edilebilmeyi mümkün hale getiren bu sistem, kullanımı ile pek çok avantaj sunar. Geçiş esnasında sesli ya da ışıklı ikaz gerçekleştirebilen boy turnike sistemleri kolaylıkla kurulmaktadır. Yarım boy turnikesi, kart okuyuculu turnike, parmak izi okuyuculu turnike gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Stadyumlarda, konserlerde, eğlence mekanlarında dolayısıyla ziyaretçilerin kalabalık olduğu her alanda boy turnike sistemleri tercih edilebilir.
Tripod Turnike
Üç kollu turnike olarak da bilinen tripod turnike sistemi, ülkemizde ve dünyada en yaygın kullanılan turnike sistemidir. Tercih edilmesinin en önemli etkeni fiyatının ekonomik olmasıdır. Turnike veya üzerine iki adet ACS-551 veya ACS-553 kart okuyucu takılarak giriş çıkış kontrol edilir.
Yerleştirildiği alana göre tek ayak, iki ayak, oval ya da kare ayaklar tercih edilmektedir. Tripod turnike sistemi alttan ve üstten açılarak kartların itilmeden geçmesini sağladığı için mutlaka korkulukla beraber kullanılmalıdır.
Turnike kollarına veya turnikenin üstüne ve altına optik sensörler yerleştirilerek yetkisiz girişlerde turnikede karşı tarafa sinyal verecek şekilde alarmını çalıştıracaktır. Bu sistem sayesinde yetkisiz kişilerin giriş çıkışları kontrol edilmektedir.
Tripod turnike kullanım alanları arasında derslikler, okullar, istasyonlar, stadyumlar, fabrikalar ve ofisler bulunmaktadır.

Hiddengate turnike sistemleri genellikle otomatik olarak çalışır. Elektrik kesintisi gibi olumsuz koşullarda turnike otomatik olarak açılarak otomatik kapı aralığı sağlamakta veya insan gücüne ihtiyaç duymaktadır. Elektrik çarpması tehlikesini önlemek için turnike kontrol voltajı 24 VDC’ye (maksimum 300 W) ayarlanmıştır.
Hiddengate turnike sistemi, olumsuz koşullarda veya acil durumlarda içeri veya dışarı girerken insanların zarar görmemesi için cam kenarlarını yumuşatarak üretilir. Turnikenin yapısı antibakteriyel özelliğe sahiptir.
Genel olarak şık bir görünüme sahip olan Hiddengate turnikeler havaalanları, işyerleri, okullar, askeriye ve devlet daireleri gibi pek çok kullanım alanına sahiptir.
Swin Gate Turnike
Swingate turnike sistemleri motorlu ve motorsuz olmak üzere iki çeşittir. Manuel olarak açılma ve otomatik olarak kapanma özelliğine sahiptir. Paslanmaz çelikten imal edilir. Pek çok kullanım alanının olması ve pratik bir kullanıma sahip olması Swingate turnike avantajları arasında bulunur.
Market ve kasalar, hastaneler, askeri bölgeler, limanlar, havaalanları, okullar ve daha birçok alanda yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Turnikeler Nasıl Çalışır?
Turnike sistemlerinin çalışma prensibine bakıldığında bu sistemlerin ağırlıklı olarak iç ve dış mekanlara uygun ayrı ayrı modellerde yapıldığını söylenebilir. Bu sistemler tipik olarak kendi başlarına değil, kontrol cihazları ile birlikte kullanılmaktadır.
Denetleyici, parmak izi, yüz tanıma ve kart erişimi turnikelerle birlikte çalışır. Turnikeler, ön tanımlama ve parmak izi taraması sonucu bir personel takip sisteminden veya geçiş kontrol programından geçer.
Kart okuyucu, sadece kartı okuyarak bilet kapısından geçmenizi sağlayan bir sistemdir. Kartlı turnike sistemleri özellikle bir tesise veya şirkete gelen ziyaretçilerin kayıt ve geçiş kontrolü için uygundur.
Yüz tanıma turnikeleri ile yüzler programa tanıtılmakta ve yaka kartlı kullanıcılar turnikelerden geçiş sağlamak için uygun mesafeden yüzlerini taramaktadır. Turnike çalışma sistemleri sayesinde pek çok avantaj sağlanmaktadır.