Döner Kapı

Döner Kapı
21.11.2022
94

Döner kapı sistemleri kullanıcıların pratik ve hızlı şekilde giriş çıkış yapmalarını sağlayan sistemlerdir. Bir merkez etrafında döner yapıda oldukları için bu isimle alınmaktadırlar. İçine girildiğinde geniş bir alan sunarlar ve kapıya tek bir noktadan yığılma olmasının önüne geçerler. Aynı zamanda yoğunluğu çok olan yerlerde belirli bir sıra ile içeriye giriş veya çıkış yapılmasını da mümkün kılarlar.

Döner Kapı Nedir?

Döner kapılar bir merkeze sabitlenen ve buradan dönerek hareket ettirilen kapı sistemleridir. Merkezi bir şaft üzerinde asılı ve silindirik yapıda olan dikey eksen etrafında dönen üç veya dört kanattan oluşan bu kapılar, giriş çıkış kolaylığı sundukları gibi aynı zamanda yapının ısıtılması veya soğutulmasında da ciddi katkılar sunar. Elle itmeli ve otomatik olarak temelde iki çeşidi bulunan bu kapılar estetik olarak da binaya daha güzel bir görünüm verirler. Bu bakımdan da AVM, banka, plaza, rezidans, otel, büyük restoran, eğlence mekanı, kamu daireleri gibi farklı alanlarda kullanılırlar.

Döner Kapılar Neden Tercih Edilir?

Döner kapı sistemi içine girildiğinde geniş bir alan sunan, diğer alanlara da bu iç kesimden hareket ederek geçiş yapmayı sağlayan sistemlerdir. Genel olarak dış kapı olarak kullanılırlar ancak büyük alanlarda bölümlere ayrılmak isteyen iç alanlarda da seyrek olarak tercih edilebilirler. Sağladıkları geçiş kolaylığı ve estetik rahatlık ile birlikte kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Özellikle enerji tasarrufu için de önemli avantajlar içerirler.

Döner kapının tercih edildiği alanlar genellikle büyük yapılardır çünkü büyük binalarda içerisi devamlı olarak ısınmakta ve ısınan hava da sürekli olarak yukarıya doğru yükselir. Dışarıdaki soğuk hava ise kapının önünde sıcak havanın yerini almak için birikmiş durumdadır.

Bina dışına normal bir kapı açıldığında ise dışarıda birikmiş olan soğuk hava sert bir şekilde içeriye girer. Bu esnada ise binanın iç ısısı düşer, kazan veya klima daha çok devreye girmek durumunda kalır. Normal ısıya tekrar ulaşmak için fazladan enerji harcanırken kapının tekrar açılması ile süreç en başa döner. Ancak döner kapılarda hava akımı bu şekilde işlememektedir.

Özellikle çok sık kişinin girdiği ve buna bağlı olarak da kapının daha sık açıldığı alanlarda döner kapı kullanmak enerji açısından önemli tasarruflar sağlar. Sistem yapısı gereğince ısı kaybını en aza indirgeyen yapıdadır. İki, üç veya dört kanat olarak tasarlanabilen döner kapılarda ziyaret geçişi esnasında soğuk havanın akım şeklinde içeriye girmesi engellenir. Böylece soğuk hava bir anda içeriye hücum edemez ve ortam ısısı da önemli kayıplar yaşamaz.

Döner Kapıların Özellikleri Neler?

Döner kapı özellikleri kullanıcıların rahat, pratik ve sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilmeleri için tasarlanmıştır. Bu kapılar uygulama alanı ve projeye göre 2, 3 veya 4 kanatlı olarak üretilebilir. Bu sayede tek seferde daha fazla kullanıcının tercih edebileceği aralık ayarlanabilir.

Kanat sayısı arttıkça tek seferde daha az kişinin kanat aralığında olması sağlanır. Başka bir deyişle içeriye büyük kalabalıklar halinde girişin istenmediği yerlerde 3 veya 4 kanatlı sistemler ideal özellikler taşır. Bunun yanında 2 kanatlı olan yapılar örneğin AVM girişleri gibi alanlarda tek seferde daha fazla kişinin içeriye girmesini sağlayarak giriş ve çıkışlarda kolaylık yaratır.

Döner kapıların çalışma sistemleri otomatik motorlu veya manuel şeklindedir. Manuel olanlar kullanıcıların itme gücüne bağlı olarak çalışır. Otomatik motorlular ise motordan aldıkları enerji ile döner. Bu dönme sürekli olarak ayarlanabileceği gibi sensör özelliği ilavesi ile hareket olduğunda da devreye girebilir. Enerji tasarruflu kullanmak için sensör özelliğinin aktif kılınması önemli yararlar sunar.

Ayrıca otomatik yapıda olan kapılarda hız ayarlama olanağı da bulunur. Bu kapsamda da kapının dönüş hızı ayarlanabilir. Motorun çalışmasını sağlayan elektrik gücünün kesilmesi halinde ise bu kapılar da manuel olarak hareket ettirilebilir, böylece içinde kalan kullanıcıların mahsur kalması da engellenir.

Döner kapılar aynı zamanda otomatik yapıdaysa kapı kanadının zorlanması halinde dönmeyi durdurur. Bu esasında bir tür güvenlik önemli olup kullanıcıların düşme veya takılma gibi durumlarında sorun yaşamamaları içindir. Kısa bir süre durma anından sonra kapı tekrar dönmeye devam eder. Güvenlik açısından ayrıca acil çıkış ve engelli butonu da kapı sisteminde bulunabilir. Acil çıkış durumunda kapı boşa çıkar.

Özellikle yangın büyük yapılar için ciddi sorunlar oluşturabileceği için döner kapı sistemi yangın ihbar sistemine de bağlanabilmektedir. Böyle bir bağlantı ile yangın ihbarı aktif olduğunda kapı otomatik olarak boşa çıkarak zaman açısından önemli bir avantaj sağlar. Acil durum halinde ise kapıya gelen aç bilgisi elektrik kesintisinde bile kendi bünyesinde bulunan akü kitinden yararlanır ve böylece kapı otomatik olarak açılarak yine afet durumunda kullanıcıların mağdur olmasını engeller.

Döner kapı özellikleri arasında kolay bakım özellikleri de yer alır. Genelde cam olarak tercih edilen bu kapılarda camlar farklı olabilir. Aynı zamanda içindeki cam yerleştirmesi de talebe göre farklı yapılabilir. Kapının orta kısmında boş cam muhafaza da bırakılabilir. Özellikle bu uygulama büyük yapıdaki döner kapılarda orta kısma bir mağazanın reklamının veya tabelasının yerleştirileceği zaman yapılabilir. Bunun yanında otomatik kapı sisteminin kenar bölgelerine de reklam veya çiçek gibi süslemeler de yapılabilmektedir.

Çarpmalara karşı dayanıklılık sağlanması için temperli ve lamine cam profil bu kapılarda kullanılır. Böylece uzun ömürlü kullanım sağlanır. Aynı zamanda kapı camı üzerinde parmak veya el izi gibi çeşitli lekeler oluştuğunda da alışılmış temizlik malzemeleri ile temizliğini yapmak mümkündür.

Otomatik Döner Kapı Kullanım Alanları

Döner kapı kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;

  • Her türden bina girişinde
  • İç mekandaki sıcaklığın korunmak istendiği alanlarda
  • Personel ve ziyaretçiler için kapı kolu ile temas etmeden hijyen sağlanmak istenen ortamlarda
  • Tek seferde kalabalığın içeriye girmesinin engellenmek istediği yerlerde
  • Güvenlik amacıyla istenmeyen kişilerin binaya girişinin engellenmesinde
  • Kedi veya köpek gibi canlıların girişinin engellendiği alanlarda
  • Dekoratif ve estetik bir görünüm sağlanmak istenen alanlarda kullanıma uygundur.

Döner Kapı Çeşitleri Neler?

Döner kapı çeşitleri temel olarak aynı çalışma prensibine sahiptir. Ancak tasarım olarak farklılıklar taşırlar;

  • Çift kanat foteselli otomatik ve manuel döner kapı; bu kapılarda acil durumlarda orta kısımda yer alan kapılar kırılır kanat sistemine sahiptir. Kırılan kanatlar sayesinde acil durumda çıkış çok hızlı ve pratik hale gelir. Ayrıca normal kullanımda tek seferde daha fazla kişi giriş ve çıkışı istenen yerlerde kullanıma uygundur.
  • Vitrinli döner kapı; orta kısmında vitrin bölümünün yer aldığı, genellikle otel ve AVM gibi alanlar için ideal olan kapı sistemidir.
  • Kurşun geçirmez döner kapı; sistem olarak aynı olan ancak camlarının kurşun geçirmez olduğu, yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı alanlarda kullanılan döner kapı sistemidir.
  • Komple cam döner kapı; çok ince profillere sahip olan ve çoğunluğunun camın oluşturduğu döner kapılardır. Daha ferah ve estetik bir etki yakalanmak istenilen alanlarda kullanımı uygundur.
  • Ahşap döner kapı; dış çerçevesinin ahşaptan yapıldığı, otantik bir etki istenilen alanlarda kullanılan döner kapı sistemidir.